Uddannelse og kompetencer

Ærgerlig stilstand i danskernes basale kompetencer

Pressemeddelelse

Danskernes basale færdigheder har desværre ikke rykket sig meget de seneste 10 år, viser ny PIAAC-undersøgelse. Det ærgrer DA’s uddannelses- og integrationschef.

Nye tal fra den såkaldte PIAAC-undersøgelse, der er en undersøgelse af voksnes basale færdigheder på tværs af mere end 30 lande, viser, at Danmark fortsat ligger noget lavere i forhold til både læsning og regning sammenlignet med vores nordiske naboer. Samtidig viser de nye tal, at vi ikke rigtig er lykkedes med generelt at løfte danskernes basale færdigheder de seneste 10 år.

Selvom der er en overrepræsentation af danskere med færdigheder på et lavt niveau blandt de ældre generationer, så er det stadig en relativt stor gruppe i de yngre befolkningsgrupper, som også har manglende færdigheder inden for både læsning og regning.

Det vidner om, at der stadig kommer mange unge ud på arbejdsmarkedet, som ikke har basale færdigheder med sig. Det, mener DA’s uddannelses- og integrationschef, Jannik Bay, er yderst problematisk.

- Der er helt grundlæggende behov for at få løftet flere danskeres basale færdigheder, så de kan være med på nutidens og fremtidens arbejdsmarked. Det gælder på tværs af alle aldersgrupper. Men de her tal sætter en tyk streg under, at problemet ikke bare går over af sig selv, i takt med at de ældre generationer forlader arbejdsmarkedet til fordel for de yngre. Her er det helt afgørende, at vi får samlet de unge op tidligt, inden de kommer ud på arbejdsmarkedet, siger Jannik Bay.

Undersøgelsen viser, at det i dag er knap hver femte voksne dansker, som har mindre gode læsefærdigheder, mens mere end hver sjette har problemer med regning.

Her gælder det igen, at de ældre generationer trækker gennemsnittet i en uheldig retning. Men der er også anseelige problemer blandt de yngre generationer. Fx har ca. 14 pct. af de 16-24-årige problemer med et lavt læseniveau, mens omtrent 17 pct. har problemer med regning.

- Derfor er det helt centralt, at folkeskolen bliver endnu bedre til at sikre, at eleverne opnår de nødvendige basale kompetencer både i forhold til at læse, skrive og regne. Samtidig er der behov for at styrke særligt de digitale færdigheder blandt voksne, især i lyset af den hastige teknologiske udvikling, siger Jannik Bay.

Læs mere om

UDDANNELSE OG KOMPETENCER