EU og international

Rumænien og Bulgarien er endelig kommet ind i Schengen-varmen

Artikel

EU-medlemsstaterne besluttede på sit rådsmøde for justits- og indenrigsministre den 12. december 2024 at ophæve personkontrollen ved de indre landegrænser med og mellem Bulgarien og Rumænien fra 1. januar 2025. Dermed omfatter Schengen-samarbejdet nu 29 lande og forbinder over 420 mio. borgere i EU og EØS.

Rumænien og Bulgariens fulde deltagelse i Schengen-området markerer en betydelig milepæl for begge lande og for EU som helhed. Udvidelsen af Schengen-området er et vigtigt skridt mod at styrke det indre marked og fremme den frie bevægelighed for arbejdstagere.

Fra Nytår kan borgere fra Rumænien og Bulgarien rejse frit mellem Schengen-landene uden at skulle gennemgå grænsekontrol. Det letter ikke kun rejser og turisme, men i den grad også fremme handel og økonomisk samarbejde mellem medlemslandene. Omkring 30 millioner mennesker i Rumænien og Bulgarien vil blive direkte berørt af denne ændring, og det vil have en positiv indvirkning på deres dagligdag muligheder for yderligere beskæftigelse på tværs af EU.

Den frie bevægelighed er netop en del af fundamentet for EU's indre marked, og med beslutningen om at inkludere Rumænien og Bulgarien sendes et klart signal om EU's engagement i fortsat at styrke den EU-interne mobilitet for arbejdstagere. Et velfungerende Schengen-område med reel gnidningsfri bevægelighed vil også styrke EU's konkurrencekraft på globalt plan. Med Draghi-rapporten fra september 2024 og Ursula von der Leyens ambitioner og prioriteter for anden mandatperiode er konkurrencekraften i EU da også sat helt øverst på dagsordenen de kommende 5 år.

Som en driver for EU’s konkurrenceevne står en bedre udnyttelse af det indre markeds muligheder helt centralt. Det bliver helt essentielt at styrke den fri bevægelighed for at skaffe ansatte til en lang række sektorer, der er presset af mangel på kvalificerede medarbejdere.

Forhåbentlig vil det tydeligere fokus på konkurrencekraft også være med til at gøre op med andre væsentlige hindringer for den fri bevægelighed og dermed for det indre marked. Der er behov for i meget højere grad at understøtte kontakt mellem nationale myndigheder på tværs af EU’s grænser, så virksomheder og arbejdstagere har let adgang til informationer. Der skal flere digitale løsninger til, som kan lette samspillet mellem nationale myndigheder og mellem myndigheder, vandrende arbejdstagere og virksomheder, så alle har let og nem adgang til information om deres rettigheder og pligter.

Samtidig vil den øgede mobilitet dog også kræve en styrket indsats for at sikre EU’s ydre grænser og bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet. EU har allerede initiativer for at forbedre sikkerheden og samarbejdet mellem medlemslandenes grænsemyndigheder, og disse vil og skal uden tvivl blive yderligere intensiveret med den nye udvidelse.

Schengen-udvidelsen er en gevinst for danske virksomheder

Danske virksomheder har de seneste 10 år ansat et stadigt stigende antal medarbejdere fra Bulgarien og Rumænien, og derfor er udvidelsen af Schengen-samarbejdet også good news for Danmark. I 2024 var der godt og vel 21.000 lønmodtagere fra Rumænien og knap 6.300 lønmodtagere fra Bulgarien i Danmark, jf. figur 1. Tallet har været støt stigende de seneste år. Rumænere og bulgarer, der arbejder i Danmark, er ansat i en bred vifte af erhverv, herunder i hotel- og restaurationsbranchen, rejsebureauer, rengøringsbranchen, handel, industrien og transportbranchen. Det er alle brancher, hvortil det er vanskeligt at skaffe tilstrækkelig arbejdskraft. Begge lande står desuden for en betydelig andel af stigningen i internationale medarbejdere i Danmark siden 2010, hvor Rumænien i øvrigt er det land, som har stået for den største stigning, jf. figur 2.

 

 

Internationale medarbejdere, som er i Danmark på grund af beskæftigelse, er en stor gevinst for virksomhederne og de offentlige finanser. Gevinster for virksomheder består bl.a. i, at kvalificerede medarbejdere skaber øget beskæftigelse, øget velstand og forbedrede eksportmuligheder for mange af de virksomheder i Danmark, som har internationale medarbejdere. Med et EU, hvor den demografiske udvikling er under pres, og hvor der er betydelige udfordringer forbundet med at tiltrække medarbejdere til en lang række sektorer, er der brug for at smidiggøre den fri bevægelighed for arbejdskraften. Det er ikke mindst derfor positivt, at Bulgarien og Rumænien nu er fuldgyldige medlemmer af Schengen.

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL